Onze nieuwsberichten worden momenteel alleen nog in het Engels geschreven, dus deze kunt u lezen in het Engelstalige deel van onze website

 

31 augustus 2016 - Ekumfi Ekrawfo - NYC Benin bezoekt de Farm

Deze woensdag heeft een delegatie van de Nationale Jeugdraad van Benin onder leiding van Loukman Aziz Tidjani-, samenwerkings- en partnerschapssecretaris van NYC Benin, een bezoek gebracht aan onze boerderij in Ekumfi Ekrawfo. De NYC Benin kwam naar Ghana op uitnodiging van Magriet Reinders van MDF West-Afrika.

Het bezoek bood de groep de kans om het werk op de Cluster Farming boerderij te zien op het gebied van aquacultuur, dierenfokkerij en het verwerken van gewassen. De groep was zeer onder de indruk en toonde veel interesse in de manier waarop de Hub Farm is gebouwd en word beheert. De discussies over het opzetten van een dergelijke boerderij in Benin en een mogelijke samenwerking met Cluster Farming landbouw al begonnen al tijdens de tour. We hebben echt genoten van dit enthousiasme en zijn zeer gedreven deze jonge ondernemers bij te staan in hun inspanningen.

            

16 Augustus 2016 - Ekumfi Ekrawfo - Stage studenten Cape Coast Uni

Wij, Freda Tafoa en Florence Dzidzor Fleku waren heel enthousiast dat wij onze stage hebben kunnen lopen bij Cluster Farming. Wij zijn afgestudeerd aan de Universiteit van Cape Coast op de faculteit visserij en aquatische wetenschappen en het was zeer belangrijk voor ons praktische ervaring op te doen in de aquacultuur met betrekking tot onze studie. Cluster Farming heeft unieke aquacultuurvoorzieningen die helpen in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het verkrijgen van meer ervaring, en het kan buigen op een verscheidenheid aan equipment voor het houden en kweken van vis, bestaande uit circuits, natuur- en beton vijvers, evenals prachtige kweek systemen voor zowel meervallen en tilapia. Hun gastvrijheid naar studenten en buitenstaanders is prachtig. Naar onze mening kan Cluster Farming worden beschouwd als het beste training center voor studenten van de faculteit visserij- en aquatische wetenschappen. Wij hebben het zeker nooit betreurt gekozen te hebben voor Cluster Farming.

 

1 juli 2016 - Ekumfi Ekrawfo - Voortgang renovatie vis huizen

Sinds de afbraak van 3 van onze vis huizen door de storm in maart dit jaar hebben we keihard gewerkt om alles weer op te bouwen. Twee van de drie beschadigde vis huizen zijn nu volledig gerenoveerd. We hebben er voor gekozen beide vis huizen samen te voegen aangezien de kweekvijvers alleen voor meerval gebruikt wordt en zo besparen we ook flink op de kosten voor het schaduwdoek en palen voor de omheining.

De kweekvijvers in het derde vis huis worden voor de kweek van tilapia gebruikt en we hebben er voor gekozen de afzonderlijke vijvers af te dekken met afsluitbare deksels in plaats van een complete omheining.

29 juni 2016 - Almere (Holland) - Social Impact voor Ekrawfo

Samen met een toegewijd team van specialisten; SUS Urbanism - een bedrijf van Nederlandse stedenbouw-, GFSC - consultants in duurzame bedrijfs-ontwikkeling - en Ghana Travel Service BV werken wij aan een project met als doel het verbeteren van de economische situatie in de Ekumfi regio door de ontwikkeling van de voedingsindustrie als katalysator voor de inzetbaarheid in de regio. Vandaag hebben wij de laatste ontwikkelingen doorgenomen en we zijn van mening dat ons plan op zeer korte termijn uitgevoerd kan worden......lees meer


31 maart 2016 - Ekumfi Ekrawfo- Natuurkracht! Voortgang wederopbous

We hebben reeds in onze nieuwsflash van vorige week vermeld dat wij ons hoofd niet laten zakken en we houden ons hier aan! Het is nu al een week geleden sinds onze pech geweest en we werken hard om al het puin bij de vishuizen te ruimen. Het plan voor de nieuwbouw is klaar en deze keer gebruiken we massief staal voor het frame!

Iedereen op de boerderij doet zijn best om ervoor te zorgen dat de vis huizen weer snel klaar zullen zijn voor de broed en hatching van de vis!


23 maart 2016 - Ekumfi Ekrawfo- Natuurkracht!

We zijn al ver gekomen sinds de overstroming in juni 2015; We hebben betere en grotere kanalen gebouwd om de regenval te beheersen en een groot deel van de outdoor kweekvijvers is gerepareerd en de rest word gerepareerd. De meerval broederij draait op volle toeren en bestellingen voor fingerlings stapelen zich op!

...maar om een of andere reden gooit de natuur weer roet in het eten! Vanwege de veranderingen aan het klimaat beginnen de heftige regenbuien eerder dit jaar en afgelopen nacht ging de regen zelfs gepaard met extreem zware windstoten en
deze hebben de top constructie van drie van onze vis huizen volledig vernietigd!

We laten ons hoofd niet zakken en zullen alles doen wat nodig is; we zijn al begonnen met het verwijderen van de top constructie, zodat we met de wederopbouw kunnen beginnen.

 3 februari 2016 - Tema / Ekumfi Ekrawfo- Voerwerkingslijn

Je moet echt een doorzetter zijn om je spullen uit de haven in Ghana te krijgen, met name de haven van Tema. Het kostte ons meer dan 2 weken, maar het is gelukt. De voerverwerkingslijn kwam deze woensdag aan op de Hub Farm in Ekrawfo. Nu kunnen we beginnen met de bouw van de benodigde platforms voor de installatie van de lijn en vervolgens kunnen we starten met de eerste tests. Met deze voerverwerkingslijn kunnen een scala aan diervoeder en drijvend visvoer produceren. De productie kan tot 350 kg per uur gaan, dus een maandelijkse productie tot 55 ton aan diervoeder is haalbaar.

21 januari 2016 - Tema / Ekumfi Ekrawfo- Kuiken broedmachines

Eindelijk, na vermoeiende discussies met de haven- en douaneautoriteiten in de haven van Tema, is het gelukt alle broedmachines, uitkomstkasten en ander materiaal voor de kuikenbroederij naar onze Hub Farm in Ekrawfo te krijgen. De werkzaamheden in de broed- en uitkomstruimtes zijn bijna afgerond, zodat we met de installatie en setup van de machines kunnen beginnen en de eerste test runs kunnen starten.

Januari 2016 - Ekumfi Ekrawfo- Start Tilapia Hatchery

Sinds eind december 2015 beschikken wij nu ook over een Tilapia hatchery en kunnen dus starten met een gecontroleerde kweek van Nile Tilapia’s (Oreochromis niloticus). De capaciteit van de hatchery is 750.000 fingerlings per maand, welke allemaal afgenomen zullen worden op de lokale markt

21 december 2015 - Ekumfi Ekrawfo- Voortgang kuikenbroederij

De bouw van onze kuikenbroederij op de Hub Farm in Ekrawfo gaat gestaag door en we maken al goede vorderingen. Als alles volgens planning verloopt starten we nog in februari 2016 met het opleggen van de eerste broedeieren.

De lay-out voor de broederij is in samenwerking met de Nederlandse leverancier, Het Anker Kuikenbroederij, van de broedeieren tot stand gekomen en geeft ons de mogelijk de capaciteit naar verloop van tijd uit te breiden. Door het deskundige advies van Het Anker ontstaat een kuikenbroederij die voldoet aan de eisen voor een professionele broederij.

Augustus 2015 - Ekumfi Ekrawfo- Voortgang reconstructie kanalisatie

De werkzaamheden voor het verbeteren van de kanalisatie op en rondom de Hub Farm zijn nog steeds in volle gang en we zijn er van overtuigd dat de getroffen voorzorgsmaatregelen er voor zullen zorgen dat een overstroming, zoals die van afgelopen juni niet meer plaats zal vinden.

     

4 juni 2015 - Ekumfi Ekrawfo- Overstroming Hub Farm - in retrospect

De zware regen in mei en juni van 2015 zal nog lange tijd in onze herinnering blijven. We zijn ons bewust van de kracht van de natuur tijdens het regenseizoen in Ghana en dankzij alle voorzorgsmaatregelen, het graven van kanalen en aanleggen van grote opvangbekkens hebben we het water de laatste jaren met succes bedwongen.

.. .Maar dit jaar heeft de natuur helaas de strijd gewonnen. De hoeveelheid water die uit de hemel kwam was zo extreem dat zelfs onze kanalen en waterbekkens overstroomden. We verloren meer dan 350.000 meerval fingerlings en een groot deel van onze moedervissen als gevolg van deze overmaat aan water. De verkopen groeiden sterk, maar zonder voorraad is er niet veel te verkopen.

De volgende video geeft u een idee over ons ongeluk, of zoals wij zeggen "misère".


Deze tegenslag zal niet onze ondergang zijn. We zijn onmiddellijk begonnen met een massale schoonmaak operatie en alle kanalen, waterbekkens en andere voorzorgsmaatregelen hebben we groter, beter en sterker gemaakt. Nieuwe meerval moeder vissen zijn aangeschaft en onze Hub Farm draait op volle kracht. De eerste vijvers zijn weer gevuld met fingerlings en de verkopen zijn weer op de rails.

7 mei 2015 - Utrecht (Holland) - Kansen voor aquacultuur in Ghana

Donderdagavond waren wij bij een thema avond georganiseerd door Wageningen UR (IMARES en LEI),  NABC-GNBCC en PSD/RVO. Een klein, maar select gezelschap kreeg op deze avond een presentatie naar aanleiding van een onderzoek door Bas Bolman en Eugene Rurangwa van Wageningen UR. Al met al een goed georganiseerde en wel geslaagde avond waar wij de kans kregen onze ervaringen in Ghana met gelijkgestemden te delen.

4 mei 2015 - Bladel (Nederland) - broedmachines voor kuikens

Vandaag hadden we een goede meeting met Kleinvee Service in Bladel, Nederland. Zij zullen ons de broedmachines en opfokkasten leveren voor de broed van kuikens op onze Hub Farm in Ghana. De producten zijn gefabriceerd met materialen van hoge kwaliteit “made in Holland” en kunnen het Afrikaanse klimaat weerstaan. Kleinvee Service heeft al een hoog volume aan producten voor het fokken van kippen naar Afrika geëxporteerd en hebben zeer veel ervaring op dit gebied.. Daarnaast zullen zij ons helpen met de training en de setup van de machines.

27 maart 2015 - Eklumfi Ekrawfo - Nieuwe kweekvijvers meervallen

De laatste paar maanden zijn we bezig geweest met de renovatie van onze bestaande meerval vijvers en de bouw van 3 nieuwe vijvers met een lengte van 50 meter. Deze nieuwe vijvers worden gebruikt voor de meerval broedstock en dit geeft ons de mogelijkheid om elke 7 weken 600.000 meerval fingerlings te kweken.

27 maart 2015 - Eklumfi Ekrawfo - verkoop meervallen

De eerste 33.000 fingerlings zijn nu gereed voor verkoop aan een lokale klant en we zijn in de laatste onderhandelingsfase met een Nigeriaans verkoopkantoor om onze meerval fingerlings verkoop uit te breiden naar Nigeria, waar zij verder worden opgekweekt tot consumptie grootte voor de lokale markt. Nigeria heeft een bevolking van 170 miljoen mensen en meerval staat op nummer 1 als het gaat om visconsumptie. Het land produceert ongeveer 600.000 ton vis per jaar, maar om aan de lokale vraag te kunnen voldoen is er een tekort van 900.000 ton.

 

27 maart 2015 - Eklumfi Ekrawfo - Facelift Hub Farm

De Hub Farm in Ekrawfo heeft een uitgebreide facelift krijgen. Alle loodsen, kassen en kweekvijvers zijn geschilderd en het onderhoud van machines, pompen, elektra en gebouwen voldoet aan onze hoge standaard.

27 maart 2015 - Eklumfi Ekrawfo - update Grasscutters

Momenteel hebben we een Grasscutter broedstock van 56 vrouwtjes en 28 mannetjes. Er zijn 6 vrouwtjes met jongen, 24 in totaal en we verwachten dat alle vrouwtjes rond juni dit jaar een nest zullen hebben.

5 december 2014 - Gomoa Asssin - Cluster Farming wint award

Honorary Hanny-Sherry Ayittey, parlementslid voor de regio was, samen met andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de 30e National Farmers and Fishers Day Celebration in Gomoa Assin waar Cluster Farming een award ontving voor beste Fish Farm organisatie.

4 november 2014 - Ekumfi Ekrawfo - Eerste palm zaailingen in kwekerij voor Africa Product Development Ltd

Cluster Farming heeft de eerste 20.000 palm zaailingen van het ras “Elaeis Guineensis” geplant voor Africa Product Development Ltd in de nieuw gebouwde kwekerij in Ekumfi Ekrawfo.

3 november 2014 - Ekumfi Ekrawfo - Cluster Farming Hub Farm in Togo

In april 2015 start Cluster Farming met de bouw van een Hub Farm voor een ondernemer in Togo. Dit betreft een zelfstandige onderneming die voor eigen rekening het Cluster Farming concept op de markt brengt in Togo. Naast de bouw van de farm zal Cluster Farming de Togolese werknemers opleiden op de Hub Farm in Ekrawfo om een succes van deze nieuwe onderneming te maken. Wij zijn er trots op dat ons Cluster Farming concept zo snel al een plaats in de Afrikaanse markt gevonden heeft.

27 mei 2014 - Ekumfi Ekrawfo - Grasscutters aangekomen op de Hub Farm

Vandaag zijn de eerste grasscutters aangekomen bij de Hub Farm in Ekrawfo, een totaal van 10 mannetjes en 40 vrouwtjes. We verwachten rond 200 jongeren binnen dit jaar.


20 mei
2014 - Ekunfi Ekrawfo - Oprichting van palmoil kwekerij voor Africa Product Development

Onze Cluster Farming Organisatie is gecontracteerd door Africa Product Development Limited om een opkweekstation met een capaciteit van 200.000 palm zaailingen te bouwen. Het project zal starten in mei 2014 op de Hub Farm in Ekrawfo. Het hele project is om een nieuwe primaire en secundaire kwekerij te vestigen met een infuus irrigatie systeem.

Het project is een duurzame palmolie kwekerij bestaande uit "Elaeis guineensis", een snel groeiende palmboomsoort waarvan de vruchten in slechts 5 jaar kunnen worden geoogst.

Cluster Farming zal verantwoordelijk zijn voor de hele operatie, waaronder de controle op de kwekerij, aankoop van plantmateriaal, alsmede de werving en opleiding van personeel.

17 mei 2014 - Ekunfi Ekrawfo - Pomi d'Oro - tomaten van hoge kwaliteit

Tomaten zijn fantastisch voedzame vruchten bekend als een groente. Het is moeilijk te geloven dat een dergelijke veel gebruikte bron van voedsel ooit werd beschouwd als dodelijk gif. Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar in verse en geconserveerde vormen en er is geen tekort aan toepassingen voor deze veelzijdige "groente".

De tomaat is afkomstig uit het westen van Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Waarschijnlijk is de eerste variëteit die Europa bereikte geel van kleur. In Spanje en Italië staan ze daarom ook wel bekend als pomi d'oro, wat gele appels betekent. Italië was het eerste land buiten Zuid-Amerika die de tomaat omhelst heeft en deze is gaan cultiveren.

Met de geschiedenis van de tomaat in gedachten heeft Cluster Farming besloten een hoogwaardige pomi d'oro productie op te zetten en zij hebben hiervoor een specialist uit Italië binnen gehaald om dit doel te bereiken. Het werk is op 30 november 2013 gestart en in de eerste 2 maanden ging het met vallen en opstaan, maar de daarop volgende maanden gingen al veel beter. Wij kunnen nu, met trots zeggen dat onze Italiaanse tomaat zeer goed groeit en we verwachten onze eerste fruitoogst in het midden van juni 2014.

27 januari 2014 - Ekunfi Ekrawfo - Nieuw vijver project ingehuldigd

Cluster Farming heeft een geheel nieuw vijver concept ontwikkelt om de stroom kosten te minimaliseren en daarnaast de productie te verhogen en de visvangst te vereenvoudigen. De Betonen reservoirs zijn gebouwd met een natuurlijke afloop waardoor de vervuilde waterstroom natuurlijk afloopt in het biologische kanaal, waarbij het biologisch gereinigde water met een water pomp weer terug gepompt word in de reservoirs. Dit proces wordt meerdere malen herhaalt om de waterkwaliteit voor de vissen, ten alle tijden, op een hoog peil te houden.

Door deze techniek toe te passen zijn de energie kosten met 50 procent verminderd. In de 50 meter lange vis reservoirs kan nu 25 procent meer vis worden gekweekt en wordt de selectie van de meervallen vereenvoudigd wat minder stres voor de vissen veroorzaakt.

6 december 2013 – Esseuhyia– Cluster Farm wint award

Honorary Abeiku Crentsil, parlementslid voor de regio was, samen met andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig bij de 29e National Farmers and Fishers Day Celebration in Essuehyia waar Cluster Farming een award ontving voor beste Aquacultuur organisatie. Het bedrijf won de award voor haar innovatieve gebruik van water om de totale productie van de veehouderij, het kweken van vis, groenten en fruit te verbeteren.
Tijdens de beoordeling zei een van de juryleden, Honoray Ibrahim Dawson (District Chief Executive), dat het jurypanel zeer onder de indruk was van de wijze waarop het bedrijf groenten en vis productie geïntegreerd heeft in een enkele technologie (Aquaponics), welke samen met het vee management systeem de landbouw behoeften van het land te verbetert.

"Het is zeer bevredigend om deze award als pioniers van de nieuwe landbouw revolutie Cluster Farming in Ghana te ontvangen", aldus de heer Gerrit Valkenburg, manager van het bedrijf.

8 november 2013 - Ekumfi Ekrawfo - bezoek aan Cluster Farm

Op 8 november van dit jaar bezocht een delegatie van de Ghana Climate Change Agriculture and Food Security Platform onder leiding van de voorzitter, Dr Ebenezer Karbo de Cluster Farm in Ekumfi Ekrawfo in de centrale regio van Ghana.

Het platform is opgezet door de regering van Ghana voor verbetering van aanpassingen ten behoeve van klimaatverandering in de agrarische sector op het platteland in Ghana. Tijdens zogenaamde “fact finding” bezoeken krijgt het platform de kans om vast te stellen welke verschillende klimaatadaptieve praktijken uitgevoerd worden door boeren op het platteland. Het bezoek bood de groep de kans om het werk te zien wat wordt gedaan door de Cluster Farm op het gebied van aquaponics, dierfokkerij en greenhousing. De groep was erg onder de indruk en toonde veel interesse in de manier waarop Cluster Farming het bedrijf heeft opgebouwd, namelijk op basis van de geldende regelgeving met betrekking tot de klimaatverandering en vrije uitloop behuizing voor de dieren.